Actuele voorspelling van het Noorderlicht
Voor gasten van onze Noorderlichtreizen, en voor iedereen die het weten wil en Byzondere Reizen nog niet kent, staan hieronder belangrijke aanwijzingen over de kans op het Noorderlicht in de komende dagen en uren. Het is een soort weerbericht, alleen dan voor ruimteweer (Space Weather).
Op deze plaat van het noordelijk halfrond zie je de voorspelling voor het Noorderlicht voor het linksboven aangegeven tijdstip (UTC, Nederland en Noorwegen vallen tijdens de wintertijd in tijdzone UTC +1, tijdens de zomertijd in tijdzone UTC +2). De groene ring draait mee met de schaduw van de zon op de aarde. Klik op de afbeelding voor een animatie van de afgelopen 24 uur.
Aurora is tot op een afstand van circa 1000 kilometer te zien. Het is dus niet nodig dat je 'onder de groene cirkel van licht zit' om het Noorderlicht goed te kunnen zien. Als je op een te hoge breedtegraad zit, dan zie je het Noorderlicht zelfs in het zuiden, of misschien helemaal niet.
Ons gasthuis in Laukvik op de Noorse Lofoten eilanden groep staat op een ideale plek met een hele grote kans om het Noorderlicht te zien. Door de warme golfstroom langs de kust is dit bovendien een relatief warme plek boven de poolcirkel.
Als er ineens veranderingen in de sterkte van het aardmagnetisch veld optreden, dan is de kans groot dat er precies op dat moment Noorderlicht te zien is. Waarom dat zo is, lees je hier.
In deze grafiek is het tijdsverloop van de sterkte van het aard magnetisch veld (de horizontale component) op verschillende breedtegraden in Noorwegen weergegeven. Deze gegevens worden onder andere verzameld en in kaart gebracht door het Norwegian Centre for Space Weather in Tromsø.
Langs de rechterkant staan de afkortingen van Noorse plaatsen. Laukvik ligt halverwege tussen Andenes (and) en Röst (rst).
In de huiskamer van Kristine Moen Huset hebben we een 'speciaal' kastje staan. Het maakt zichtbaar (en hoorbaar) in welke mate het lokale aardmagnetisch veld aan het veranderen is. Veel verandering betekent veel noorderlicht activiteit!
Als de grafiek flink kringelt, het lampje groen oplicht, of intens gaat flitsen en piepen, dan is het een kwestie van snel naar buiten gaan en kijken!!
Als je niks wil missen kan je dit kastje 's nachts ook op je slaapkamer zetten!
Noorderlicht wordt veroorzaakt door de zonnewind. Geladen deeltjes die door de zon op de aarde worden afgevuurd.
Op 1,5 miljoen kilometer van de aarde richting de zon, daar waar de aarde en de zon even hard trekken, hangen een aantal satellieten. Eén daarvan is de ACE satellite. Deze meet onder andere de dichtheid, snelheid en magnetische richting van voorbijkomende zonnewind. (Soms is deze satelliet buiten het zicht en zijn er geen gegevens, kijk dan naar de DSCOVR satellite.)
Afhankelijk van de snelheid van de wind duurt het dan nog ongeveer een uur voordat de wind in de aardatmosfeer zijn invloed laat gelden.
In de grafiek zie je het tijdsverloop over de laatste 1 à anderhalf uur. Zaken om in de gaten te houden:
- de dichtheid van de zonnewind, meer dan 5 deeltjes per kubieke centimeter?
- de snelheid van de zonnewind, meer dan 300 kilometer per seconde?
- de polariteit van het magnetisch veld Bz, kleiner dan 0?
Maar let op! De relatie tussen de zonnewind en het noorderlicht blijft verrassend en soms komt er noorderlicht als je dat vanuit de cijfers echt niet verwacht!
Zoek je een praktische app die je kan helpen bij het jagen op Noorderlicht? Pobeer dan eens de app "Hello Aurora". De opbouw van deze app sluit naadloos aan op de bovenstaande uitleg. Bovendien kan de app je waarschuwen als andere gebruikers bij jou in de buurt het Noorderlicht hebben gezien en gefotografeerd!
Volg deze link om meer te lezen over hoe het Noorderlicht ontstaat.
Je bent van harte welkom op een van onze noordelrichtreizen in de winter of de herfst. Met trots kunnen we zeggen dat alle gasten die hier een week zijn geweest het Noorderlicht ook daadwerkelijk hebben gezien.
We zullen je zo snel mogelijk en op een zo toegankelijkmogelijke manier uitleggen hoe het noorderlicht ontstaat en wat je kan doen om het nooit meer te missen. De ruimteweer gegevens op deze pagina zullen je daarbij helpen.